1 oktober feestdag in China

1 oktober 1949 roept Mao Zedong met de woorden “vandaag is het Chinese Volk opgestaan” op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking (Tiananmenplein) officieel de Volksrepubliek China uit. Zelf wordt Mao het staatshoofd.

Voor of tegenstander van Mao Zedong’s systeem  is om het even, het behoord tot de geschiedenis van China. In 2008 heb ik dit volksfeest meegemaakt op het plein van de hemelse vrede. Vroeg in de ochtend bij zonsopkomst wordt met groot ceremonieel de Chinese vlag gehesen. En in de avond bij zonsondergang weer met groot ceremonieel gestreken. Wij waren er bij het strijken van de vlag.

Kan je vertellen dat half Beijing uitgelopen was en massaal naar het Tiananmenplein waren gekomen. Op het plein zelf komen doe je ook niet zomaar. Je moet langs allerlei security poortjes en alles wat je bij je hebt moet door de röntgen apparatuur. Nu moet dat normaal ook, maar op deze dag worden er extra zware controles uitgevoerd. En dan sta je op het Tiananmenplein als haringen in een ton. Maar is wel super relaxt, niemand duwt, scheld of wat dan ook, het is één grote vrolijke bende. Van een afstandje konden we zien hoe de vlag gestreken werd, heb het ook nog een beetje kunnen filmen.

Als je ooit rond 1 oktober in Beijing bent, moet je daar gewoon eens naartoe gaan, het is er beregezellig op het plein. Alleen als je terug gaat langs de ingang van het paleis van de verboden stad, let dan wel op de pelotons militairen die daar voorbij marcheren. Zij stappen stevig door en stoppen niet, dus loop je in de weg, ze rammen gewoon door je heen. En denk niet ‘ach zijn toch kleine Chineesjes’, deze militairen worden geselecteerd en zijn 2 meter lang!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s