Ik ben voor de gek gehouden

Vandaag zij Hui dat we naar het plein van de hemelse vrede zouden gaan en lekker zitten uitrusten. Dit plein ligt tegen over de verboden stad. Na vele security checks eindelijk op het plein. Liepen aan de rechterzijde en Hui wilde naar de linkerzijde. Hadden de keuze om om te lopen achter het mausoleum van Mao of terug en over het plein naar de andere kant. Het laatste dus gedaan en de rede werd mij snel duidelijk.

Ik ben dus genaaid want we zouden uitrusten maar wat blijkt, hier staat het nationaal museum van China. Hui wide daar dus heen. Genaaid ben ik dus. De gedachte achter musea heeft wel wat. Alles is van de staat, alle items dus van het volk en een ieder mag dus gratis naar zijn of haar erfgoed kijken. Jawel, de musea zijn dus gratis op enkele particulieren na. Maar dan betaal je nog niet veel. In Nederland zijn het dus geldwolven. De nachtwacht hangt in het Rijksmuseum en is dus van ons, maar je moet grof geld betalen om binnen te komen.

Als eerste zijn we naar de tentoonstelling porselein geweest. Hier ligt onze interesse aangezien we al wat antiek Chinees porselein hebben. Hele mooie stukken gezien, ouder als wat wij hebben maar ook uit onze periode. We hebben het goed gedaan met onze aankopen. Maar we willen ouder en duurder.

Na het porselein naar de zaal met geschenken die door de eeuwen heen zijn ontvangen bij officiële gelegenheden. Ook de Nederlandse geschenken gevonden. Maar wij hebben ons verbaasd. De armste landen hebben geschenken gegeven die een vermogen kosten. En wat brengt van Agt? Een klein kut wit glanzen kommetje. En een andere Nederlander, Wim Kok geeft een lullig wit porseleinen beeldje van een tijger. Sorrie maar ik vindt dit beschamend tegenover de Nederlandse bevolking om zulke lullige geschenken te geven. Maar dat is mijn mening.

Hierna naar de zaal met jade. Vond ik wat minder maar wel mooi gesneden stukken. Ook heb ik mij verbaasd dat jade zelfs in heel veel kleuren bestaat. Ik kene alleen de groene en de witgroene uitvoering. Maar nooit te oud om te leren.

Hirna nog even snel door de zaal met geld gegaan. Diverse soorten en maten munten. Maar voor wij papier geld hadden werd dit in China al gedrukt en verhandeld als waardepapieren. Zelfs een aantal drukstenen gezien. Wel gaaf en hoe simpel het in het begin was.

Tot slot hebben we hier ook weer een boek over porselein gekocht. We hebben nu twee grote dikke boeken over porselein. Dit was ook een van onze doelen om meer over antiek Chinees porselein te weten te komen.

Vlak bij huis weer lekker gegeten. Maar heb het nu wel gehad. Morgen ga ik echt niet de deur uit. De benen geven het nu langzaam op. Als ze alsnog weg wilt dan heeft ze ruzie in de tent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s