Wijze lessen op de Universiteit

Vandaag naar de Universiteit in Hadian district geweest. Nu staan er hier een heleboel maar er is er maar eentje die het art gallery museum heeft. Hier weer veel geleerd en gezien.

Vele topstukken op gebied van porselein, kleding, meubels, scrollen en bamboe geschriften. We hebben bamboe teksten gezien die ca 3 a 4 duizend jaar oud waren. Ook het opgraven, conserveren en vertalen op film gezien. Wel grappig om te zien dat in een tijd waarin wíj in het westen net wisten hoe wij onze reed moesten afvegen en allen maar simpele tekeningen wisten te maken, de Chinees al geschriften op bamboe hadden.

Ook hele mooie kledingstukken gezien van voor de zijde periode. Niet alleen kleding, een vloerkleed zo groot en zo mooi. Dit werd toen met de had gemaakt, er waren nog geen weefmachines. 10 centimeter van het tapijt duurde een jaar. Met deze lengte en breedte hebben ze hier dus een paar honderd jaar over gedaan.

Ook bij de scrollen zeer mooie exemplaren van enkele honderden jaren gezien. Met teksten of tekeningen, allemaal schitterend. Enkele waaier vormen heb ik wel eens op de veilingsite gezien. We weten inmiddels iets meer hierover dus wie weet.

Ook waar we eigenlijk voor gingen het porselein enkele topstukken gezien. Ook weerwat geleerd voor als we willen aanschaffen. Hui heeft in de verboden stad een kast gezien die ik in een eenvoudige vorm mag namaken. Hierin kunnen wij onze topstukken in kwijt.

Er was ook nog een foto expositie van een Engelse fotograaf die hier bijzondere foto’s heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld is de Chinese muur bij Beijing. Iedereen kent de beelden van tv, een mooi stukje muur. Maar op de foto zie je dat zelfde stuk in 1860 van voor de renovatie.

De terugreis een stukje met de bus en daarna nog even een flink stukje gewandeld naar onze vreetsteeg. Nu een potje rijst gegeten en Hui noodles. Daarna nog even mijn gebakken aardappels en de inktvis. Zo ik ben klaar voor de terugreis. Met de metro weer naar huis en maar hopen dat ik even een vpn verbinding kan oppakken. Die is de afgelopen dagen om te huilen. Zonder vpn kun je hier echt niet veel meer doen.

Foto van Peking ca 1860.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s