Provinciaal museum in Xi’an

Vandaag het programma hervat met een bezoek aan het provinciaal museum. In dit museum staan alle topstukken van 6000 jaar geleden tot het heden. En topstukken hebben we gezien.

Zowel brons, aardewerk, porcelijn hout, zijde en nog veel meer passeerde de revue.

Een paar dingen zijn mij opgevallen, het westen in die tijd was nog niet zo ver als men hier was. Z’n 3 tot 6000 jaar geleden had men in in China al stadsontwikkeling met het houden van dieren voor consumptie als de koe, varken, kippen en al een effective manier van vissen.

Ook wat wapens betreft liep men hier al ver voor op het westen. Als mooi voorbeeld de kruisboog. Deze werd bij ons pas in de vroege middeleeuwen ontwikkeld. Ik denk echter gekopieerd van exemplaren die via de zijderoute naar het westen zijn gekomen.

Men heeft in deze streek resten en veel, heel veel trekker mechanismen van de krijsboog gevonden, genoeg om een replica te bouwen. Zoals je ziet uit 221 tot 207 voor Christus, dus lang voordat wij wisten hoe een kruisboog werkte.

Na veel jade en zilver ook prachtige stukken in goud gezien. De beroemdste gouden stukken hier heb ik maar vast gelegd voor het nageslacht. Moet toegeven dat het prachtstukken zijn van ca 1600 jaar oud.

We hebben nog veel meer gezien en ook foto’s van gemaakt. Hiervoor moeten jullie nog even wachten tot we terug zijn. Maar dit museum is zeker de moeite waard om nog eens later terug tekomen.

Na het museum lekkere broodsoep gegeten. Niet zo lekker als de vorige keer, maar op de food ranger schaal toch zeker een 8.

Vanavond gaan we kijken wat we de komende dagen gaan doen. Dinsdag nog even een belangrijke dag voor ons en woensdag vertrekken we weer naar Chengdu voor ons laatste weekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s